7 Mart 2011 Pazartesi

Helleborus/ çopleme (Noel gulu, bohca otu) cesitleri


3 subatta tomurcuklar olustu

Helleborus'lar alti kategoriye ayrilmis biz Noel gulu/ Helleborus Niger denen cinsiyle baslayalim.

12 subattaki hali cicekler tamamen acmis

mart basi arilar geri dondu
Kozalak agaclarinin altini, cayirlari seven bu cins Alpler ve Avusturya kokenli. Italya'da yapraklari daha maviye calan Maranthus cinsi dikkate deger. Kimi zaman noel zamani actigindan adini Noel gulu olarak almis. 4,8 cm capinda beyaz cicekleri ile diger Helleborus cinslerinden ayriliyor. Icindeki etamin dusunce canak yapraklar pembelesiyor.





bir aydan fazla beyaz kalan cicekler simdilerde pembe kahve arasi bir renge dondu.

burada pembe renk daha net gorulebiliyor
  Helleborastrum kategorisinde Turkiye'de bulunan Helleborus Orientalis yada Turkce adlariyla Bohça otu, Kara çöpleme, Siyah harbak, Boynuz otu, Danabağırtan, Danakıran asagidaki resimde endam ediyor. Bu turden patlican moru, pembe hibridler elde edilmis google'da arama yapinca sayisiz renge burunuyorlar.


Diger bir kategoride Syncarpus burada Turkiye kokenli Helleborus Vesicarius'u Turkce adiyla Patlak otunu bulabiliriz. Fotograflari icin tik




Bir diger kategoride ise Griphopus yani griffon ayagi yaprakli Helleborus Foetidus/ Kokusuk copleme aliyor. Yapraklarini ovusturunca cok kotu koku yaymasi en onemli ozelligi.Yesil ciceklerinin kenarlari bordo renginde cercevelenmis olmasi diger ayirt edici ozelligi nispeten uzun boylu 80 cm 1 metre arasina cikabiliyor. Kuru toprak, kalker seviyor diger akrabalarinin aksine. Ozu homeopati'de kullaniliyor ancak tum turleri gibi bu turde zehirlidir.



Bir diger kategori ise Chenopus yada kaz ayagi yaprakli Hellebours diger adiyla Korsika Helleborus'u yada coplemesi. Bu diger turler icinde en uzun boylu olani 1,5 metreye varabiliyor. Tek bir sap uzerinde 30 varan cicekler aciyor. Yaprak acik renkli kisin koyulasiyor ve kenarlari testere disi gibi tirtikli. Korsika ve Sardunya Adalari'nin epidemik turu iken dunyada orneklerini bulmak mumkun artik. Bu mubadele yillarinda yolu Kuzey Fransa Normandiya kiyilarina oradan bahcemize dusmus.



Tum turler zehirli ancak ortacagdan beri bir cok zehirli bitki gibi alternatif tibda kullanilmis. Karaciger hastaliklarinda ve bagirsak solucanlarinin dusurlmesinde ise yararmis. Galya'lilar koklerinden elde ettikleri zehir ile oklarin ucunu sivazlayip dusmanlarini zehirlemekte kullanirmis. Hatta bu otu yiyen ineklerin sutunun dahi zehirli oldugu yaziyor kitapta. Yesil ve siyah Hellebor cinslerinde bulunan glucoise cardiotonik yilan zehirine cok yakin ozellik gosteren bir zehirmis. Bazi alerjik bunyeleri yapraklarina dokunmak etkileyebilir kasinti yapabilirmis. Homoepatide psikozlara karsi kullaniliyormus. Duguncicegigiller ailesine ait uzak akrabalari arasinda anemonlar/manisa lalesi ve ankoli var. Ingilizce Hellebore Almanca Nieswurz diyebiliriz.

Kaynaklar: 1-Reconnaitre les champignons, les plantes et baies sauvages, E/P/A

Hiç yorum yok: