30 Mayıs 2011 Pazartesi

Anne yada baba Ispinoz ve yavrularinin hikayesi/ Fringilla Coelebs



Benim hain kedim birkac hafta once agzinda bir kus ile eve geldi. Eve getiriyorki rahat rahat oynasin. Hemen agzindan aldim minik kusu neyse ki sadece soktaydi yaralanmamisti. Gosume yasladim biraz sakinlesir gibi olunca banyoya koydum. Cokda iyi durumda degildi biraz kendi haline birakip internette nasil bakabilecegime dair arastirma yaptim. Ancak ben onu bastankara yavrusu zannetmistim renklerine bakarak, yanilmisim o bir ispinoz yavrusuymus bunu daha sonra anlayacaktim. Tuyleri cikmis ucabilecek durumda olan yavrulari en iyisi dogaya salmak anneleri bulur onu diyordu bir kus kurtarma sitesi yada annesi gibi solucanlari ezip agzina pipetle vermek lazimmis. Ilk secenek daha cok isime geldi acikcasi zaten okula gidecektim kim bakardi ona. Ertesi sabah baktim biraktigim yerden baska tarafa ucmus banyoda ve verdigim keten tohumlarina dokunmamis tam isabet, bende bahceye cikarip saldim pirrrr diye uctu. Annesini bulduguna da inanmak istiyorum.

Sozkonusu hain kedi!



 Aradan sanirim iki hafta gecti bahcedeki masanin yanina sabahleyin kuslar geldi. Yukaridaki ispinoz kusu.


Aaa benim saldigim kusa benziyor o olmasin sakin derken bir baktim bir aile onlar..
 Anne aciktimmmm
 Al bakalim bir minik parca ekmecik





 Anne gitme kedi var buralarda!!!

Benim bastankara muamelesi yaptigim yavru kus ispinozmus megerse. Ispinoz erkeklerinin kafasi, ensesi arduaz mavisi olup kirmiziya calan karni olurmus. Disileri ise zeytin yesili ve kahverengi gri bu tanima gore yavru kus disi ondan eminim ama onu besleyen benim anne zannettigim babasi oluyor! bir turlu karar veremedim oyle ise fotoroman kahramani baba ile yavrusu olmali!

26 cm civarinda olan ispinoz kusu tohumlar, genc surgunler, bocek ve omurgasiz minik canlilar ile beslenir. Eger kisin yiyecek verip bahcede beslemek isterseniz aycekirdegi diger yagli tohumlar, ekmek kirintilari ve diger mutfak copleriyle cok mutlu olacaktir. Tum mevsimlerde bahcede gorebilirsiniz. Kuru otlar, yosunlarla yaptigi yuvasini cok iyi kamufle eder yuvanin onunu likenler, orumcek aglari kaplar. Yuvanin icine dogru bir dal sarkitarak girip cikar ve 4/5 arasi yumurta birakir yavrular buyuyene kadar aile eslik eder.

Erkek kuslar kisn bitiminde kendi bolgelerini ilan etmek icin sarkilar soylemey baslarmis. Birbirleriyle haberlesmek icin kulandiklari farkli sesler de var. Yavru kusun tsik tsik diye soylendigine sahidim. Sarkilari icin bu siteye basvurabilirsiniz.

Kaynaklar: 1-Les Oiseaux du jardin, Flammarion, Vincent Albouy
2-Tubitak,Populer bilim kitaplari serisi Doga Kus gozlem


4 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Dün bahçede gördük bu kuşları ilk defa, tanıyamadık, araştırmaya da fırsat olmamıştı ki bu post hızır gibi yetişti:)
Fotoğraflar çok güzel, fotoroman ise ayrı güzel.

Süt Dilimi dedi ki...

Farklı türlerdeki kuşların seslerini ayırdedebilmeyi öylesine isterdim ki...

defne soysal dedi ki...

Senin kedi pek atikmiş, kuşu yakalayabildiği için, benim ki için imkansız görünüyor. Ağaca çıkıyor, yerlerde sürünüyor ama kuşları yakalaybilmesine imkansız gözüyle bakıyorum ben. Kuşun iyi olmasına çok sevindim ben bir kuşsever olarak.

Adsız dedi ki...

Meyvelitepe-Teshise yaradigina sevindi:) tesekkurler

Sutdilimi-Bir yerden baslamak lazim yavas yavas ayirt etmeye basliyorsunuz, aslinda zaten bildikleriniz var mesela marti, karga, serce gibi:)

Defne-Birgun seni oyle bir sasirtirki:) cok tok ve topluca kediler genelde pek ugrasmiyor diye dusunup surekli yemek veriyorum ama nafile kotukediye:)