7 Haziran 2011 Salı

Karincalar


Foto: dark orange

Permakulture giris oncesi haz etmedigim 2 hayvan turu vardi; karincalar ve solucanlar! Permakultur sonrasi, tahmin edin ne oldu? :) Solucanlara karsi olan duygularim annemden miras da, karincalari neden sevmedigimi cozebilmis degilim.

Konumuza donersek; solucanlarin toprak sagligi icin ne kadar gerekli ve onemli oldugu epey yaygin bir bilgi. Peki karincalarin ve termitlerin bizimki gibi kurak iklimlerde, daha serin ve yagis alan iklimlerdeki solucanlarin gorevlerini ustlendiklerini biliyor muydunuz? Topragin yapisini etkilediklerini, havalandirdiklarini, suyu ve besinleri dolastirdiklarini? CSRIO ve Sidney Universitesinin yaptigi bir calismaya gore, karinca ve termitler, az capalama disinda konvansiyonel tarim yapilarak yetistirilen bir bugday tarlasinda verimi %36 artirmis. Bu artisi iki nedene bagliyorlar:

1. Karinca ve termitlerin kazdigi tuneller sayesinde yagmur suyu cok daha derinlere inebiliyor, ayni zamanda yuzeydeki yagis kaybi ve buharlasmasi da azaliyor.
2. Termitlerin bagirsaklarinda, baklagillerin koklerindeki nodullerde yasayan bakteriler gibi, azot baglayan bir tur bakteri yasadigi dusunuluyor. Boylece topragi azot yonunden zenginlestiriyorlar.

Okudugum makaleye gore, yogun capalama ve bocek zehiri kullanimi yuzunden topraktaki faydali canlilarin inanilmaz derecede azaldigi gunumuzde bu calismanin sonucu oldukca onemli. Makale "simdi yapilmasi gereken, hangi topraklarda hangi canlilarin nasil islev gordugunu arastirip, bu canlilari geri gelmeleri icin ikna etmenin yollarini bulmak" diyerek bitirilmis. Daha bunu yazarken Fukuoka-san'in bana guldugunu gorur gibiyim. Doga o kadar kompleks ki, herseyini cozebilmek ve anlayabilmek mumkun degil; dogaya saygi duymak, dogaya karsi alcakgonullu olmak, ve minimum mudahale ile olaylari dogaya birakmak lazim der Fukuoka-san! Giderek ne kadar hakli oldugunu anliyorum.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

hayatin inanilmaz bir dongusu var ya. Iki hafta once plastik bir legene nilufer ektim. Kabin ici yosun oldu, dur ben buna suya oksijen veren bir bitki ekleyeyim dedim. Ekledim akabinde icinde kurbaga yavrulari olustu:) bugun baktim tum yosunlar kaybolmus yemisler yosunlari cok heyecanli yesil kurbagalara bayiliyorum bakalim nasil gelisecek olaylar. Karincalari da cok severim kucukken malesef cok yuva dagittik ki! Burada o kadar az goruyorum ki sanirim pestisit yuzunden.Beste

Pinar dedi ki...

Beste'cim, oyle oksijen veren bitki deyip gecmiyoruz, hemen o bilgiyi paylasiyoruz!:) Bizim de ufak bir havuz planlarimiz var (ordekler icin). Her turlu oneri, tecrubeye acigiz.

Adsız dedi ki...

adi bu http://en.wikipedia.org/wiki/Elodea_canadensis Turkcesini bilmiyorum ama akvaryum baligi satan yerlerde bulabilecegini tahmin ediyorum yada yakinlardaki bir nehirde bulabilirsin. Ben biraz deneme yanilma ve kalbinin sesini dinleme yontemiyle gidiyorum simdilik. Granit kayalar ustunde oldugumuz icin topragi kazmak mumkun olmadi. Kocaman plastik bir legen ve yaninda koylulerin sominede yemek pisirdigi kazanlarla yaptim havuzlarimi. Durgun su baska sistem yok. Once Nilufer ektim tuttu, havuzun kenarlari yosunlaninca elodea canadensis aldim 3 gun icinde kok verdi hizi inanilmaz. Bir hafta icinde tetar (kurbaga yavrulari) belirdi nerden geldigi hakkinda hicbir fikrim yok hayatin bana surprizi! ki cok onemliymis onlar durgun suyun hareketini sagliyor vsvs pestisitler yuzunden tehlike altindalar bula bula benim havuzu buldular herhalde! simdilik gozluyorum, su tertemiz yosunlar kayboldu niluferin yapraklari 3' ledi. Ordek deme bana ya nasil istiyorum yillardir bilsen. Kuvette marti yavrusu iyilestirmis insanim. Su bitkileri gozlemledigim kadariyla kaprissiz cok hizli buyuyorlar gunluk 2 cm buyume hizi var niluferlerin. Beste

Pinar dedi ki...

Beste, senin mini havuzun permakultur ilkelerinden birine guzel bir ornek. Bu ilke der ki; basit bir mudahale yapacaksin, ama etkisi kompleks bir sistemin kendiliginden yaratilmasina neden olacak. Bak bir kac aya kimbilir o mini havuz neler davet edecek senin bahcene! Ve permakultur gurulari, her ciftlige mutlaka su sistemi onerir.

Permakultur icin bicilmis bir insansin, hemen okumalara basla derim!:)

Meyvelitepe dedi ki...

Bugün eve giren karıncaların yollarına domates yaprağı koymanın caydırıcı olacağını öğrendim, umarım ihtiyacımız olmaz:)
Bahçemizde toprak epey killi, güneşte taş gibi oluyor, bir tohum ekmek için kanter içinde kalıyorum bazen, bir yandan da minicik karıncaların ve çatlayan bir tohumun uzattığı narin gövdeyle bu toprağı nasıl delip geçebildiğini düşününce hayretler içinde kalıyorum.

Adsız dedi ki...

Pinar- bakalim neler olacak, gurumu buldum gbi gozukuyor;) birde klasiktir ya niluferlerin yaninda koi baliklari! o baliklar niluferlerin uzerinde olusan bakterileri yiyormus boylece bitki hastalanmiyor. Yasam zinciri inanilmaz tum canlilar birbirine inanilmaz bagli...

Meyvelitepe-Tohumun gucu carpici bir ornek...

Pinar dedi ki...

Dogayi izleyip de hayretler icinde kalmamak, hayran olmamak mumkun degil zaten.

modafobik dedi ki...

Müthiş, tek kelimeyle..

Deniz dedi ki...

Bence de muhteşem, şahane!
www.LensMarket.Com