17 Ekim 2011 Pazartesi

Kestane toplama zamani ve kadife yosunlarin soleni



Mantarlar bahara kadar ortaliktan cekilmeye basladi. Dunku mantar gezisi iki turun fotograflanmasiyla sona erdi yenecek bir sey kalmamisti ortalikta. Bu sene nispeten kurak gectigi icin olmali, cok az mantar vardi. Mantar bulamayinca birkac dal akdiken evimizi senlendirdi kirmizi tohumlariyla. Birden esimin aklina kestaneler geldi 3/4 hafta once yere dusenleri toplamistik ancak gelisimini tamamlamamis ici bos dikenler kaldi elimizde ve kompostaki yerini aldi. Bir heyecan gene gittik kestane ormanina, panayir yeri gibiydi, tum Mans Bolgesi kestane toplamaya gelmis sanki:) Ilk bakista goze carpanlar ne buyukleri ve dikenli kabugundan cikmislar. Kestane toplarken kafaniza bir tanesinin dusmemesi isten bile degil, pat pat dusmeye devam ediyorlar. Aklima Kirpi ile Kestane cocuk kitabi geldi, agactan dusen kestane kirpi'nin ustune dusup orada kaliyor. Birbirlerinden ayrilmak icin diger hayvanlardan yardim istiyorlar, cizimleri cok guzel bu kitabin,  favorilerimizden. Once kapali dikenli kestaneleri ayiklamaya calistik derken yontemi lesfettik. Bir sopa yardimiyla yapraklari saga sola itelerseniz ortaya yapraklarin altina saklanmis buyukce kestaneler cikiyor. Dikenlerin icinde kalanlarida sopa yada ayaginizla itelerseniz kendiliginden kolayca aciliyor. Iclerinde 3 tane kestane var, genel olarak  bir tanesi en buyugu ikincisi sansliysaniz ele gelir ama ucuncu zafiyet gecirmis gibi icinde tohum gelisememis. Onlarin tek ziyaretcisi biz degiliz tabi, siyah bok bocegine benzeyen ancak cok guzel lacivert bacaklari olan bir bocek, kurtcuklar, mantarlar, bakteriler vsvs.



Birde orman cocugu Leo var agaclara tirmanan, hoplayan ziplayan bir tur maymun diyebiliriz:)





Mevsimi geldi evet yapraklar dokuluyor bir tur olum hali diyebilirsiniz ama bardagin dolu tarafina bakin ortalik yemyesil yosunlarla kaplaniyor, o kadar yumusacik ve cesitliler ki! 97'de Ingiltere'ye gittigimde yosunlarina bayilmistim! Istanbul'da yetistirme denemelerim hep sonucsuz kaldi, simdi yasadigim ulkede duvarlar, agaclar yemyesil yosun kapli cok sansliyim.






yosun ormani

bu bir kus totemi:)


Topladiklarimizi bahcede ates yakip kozledik, size bir kulah sicak kestane ikram ediyorum almaz miydiniz?

6 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Ağacından kestane toplamak ne keyiftir:) Böyle bir fırsatım hiç olmadı, kestane ağacı olarak da yalnızca at kestanesini bilirim, ona da bayılırım. Ben bebekken anneannemin evini yıkıp götüren sel felaketinde at kestanesi ağacına tırmanarak kurtarmış annem kendini ve beni. O yüzden hayat kurtarıcım olarak saygım sonsuzdur, cidden.
Bir başka sevdiğim şey de akdikendir. Zaten kırmızı topcukları olan her tür çalıya meftunum ben:))
Sevgiyle...

Kiraz Limanı dedi ki...

Zonguldak'ta çocukluğum geçti..Orada da kestane ağaçları en görkemli en güzel ağaçlardı..Sizin dediğiniz gibi her birimizin elinde sopa eşeler dururduk..Bazen de biz eşelenirken kafamıza kestane kirpisi düşüverirdi :) Çiğ yada pişmiş ne çok severim kestaneleri dün bir tezgahtan satın aldı babam ve akşam kestane sezonunun açılışını yaptık..Sonbaharın en güzel yanı kestane mevsimi olmasıdır :) Resimler çok güzel yorumlar ve anlatış şeklinizde..
Sevgiler,
Yurdanur

Unknown dedi ki...

Sizin bu ormandaki canlilarin icinde en cok hoplayan ziplayan Leo maymununa bittim...

Yazilariniza bayiliyorum, devam...

beste dedi ki...

Nursen Hanim ne guzel bir hikaye bu gecenlerde seyrettigim bir avustralya filmini hatirlatti agac'ti adi belki gormussunuzdur. Kirmizi topcuklu calilara hep beraber meftunuz:)Iki at kestanesi tasirim ben cebimde dokuna dokuna paril paril oldular. Cok ozel agaclardan artik hep sizin hayatinizi kurtaran kahraman agaci hatirlayacagim:)

Kirazlimani-Sanirim Karadeniz iklimi benim yasadigim yerin iklimine cok benziyor. Ne guzel yerde gecmis cocuklugunuz yesilin bol oldugu zengin dogali. Haklisiniz hele babalar tarafindan alinmis sicacik kestaneler icimi daha da isitti:) Afiyet olsun minik bebeginizde tanismis oldu kestanelerle dolayli olarak:) cok tesekkurler, sevgiler

Hande-Maymun Leo'nun hikayelerini yazmaliyim belki de:)Bir cikiyorum bahceye kiraz agacinin tepesinde kediyi kurtaracakmis! dusecek diye odum patliyor tabi annem nasil bizi serbest birakirdi hic korkmazmiydi acaba diye dusunmeden edemiyorum? Cok tesekkurler, sevgiler

Meyvelitepe dedi ki...

Leo ne kadar da yakışıyor bu güzel, yemyeşil orman fotoğraflarına. Sanki her şey masalmış da, o da "elf"miş gibi:)
Maşallah, demeyi de ihmal etmiyoruz tabii.
Yosunlar bence de büyük şans, çok güzel görünüyorlar, mümkün olsa evimin iç duvarlarını bile yosun kaplamak isterdim doğrusu:)

Tijen dedi ki...

Kestaneye bayılırım. Hem de insanın kendi elleriyle toplayıp sonra da közlediği kestaneler tatlı olmaz mı hiç?