2 Ocak 2012 Pazartesi

yeni yilin ilk yabani ciceklerinden tahmin sizden:)

6 yorum:

beste dedi ki...

o bir heracleum sphondylium:))) ayrintili bilgi baska bir postta

hindiba dedi ki...

burda da var :) civanperceminden ayirtedilip kimligi ögrenilecekler listemdeydi kendisi :)) Türkce adi var mi bu arkadasin?

beste dedi ki...

bu arkadasin adi tavsanotu, tavsancil otu olabilir! yapraklari cok farkli civanperceminden bunun loblu kocaman kocaman yapraklari var. Cicekleri semsiye dizilimli bak o noktada o kadar cok cesit varki isler karisiyor yapraklari da cok benzeyen baldiran, yabani havuc, yabani cerfeuil vsvs onlar icin biraz daha ekmek yemek lazim:)

hindiba dedi ki...

evet, yapraklardan anladim zaten burada oldugunu. benim "civanpercemine benzeyen (cicekleri) ama o olmayan bitkiler" " karahindibaya benzeyen ama o olmayan bitkiler" gibi bir siniflandirmam var kafamda. bir gün yazmak istiyorum. cünkü dogaya farkindalik dolu bir bakis demek bunlari ayirtedebilmek. isimlerini bilmesek bile. o yüzden önemsiyorum.

beste dedi ki...

:))) çok guzel siniflandirma cunku onlari ayirt etmek icin hakikaten uzun zaman gerekiyor:) her bakista, gozlemde minik bir detay fark ediyorsun hatta farkinda olmasan bile zihin ayirt edip kaydediyor sonra bir gun bir bakiyorsun hop ayirt edebilmissin! puzzle yapmak gibi kelimelere dokmek daha sonra geliyor once ayirt ediyorsun...

beste dedi ki...

bizim tavsancil otu yeniyormus hatta Rize'de filan tursusunu yapiyorlarmis, Fransa'da da tart yapiyorlar ama ben cesaret edemedim! kokusu hos gercekten aromatik ama bitkilerde mantarlar gibi bobreklere, karacigere zarar verebiliyor! bir sure daha flort halimiz devam edecek simdilik:)