20 Mart 2012 Salı

ekilen tohumlar ve cevreden cicek manzaralari



Arkadasimin begonyasindan iki sene once bir yaprak tirtiklayip ekmistim, bugun itibariyle cicek acan genc bir begonya o, gururla sunarim:)





Aman efenim kimler yok ki aile saadet fotografinda nergisler, sumbuller, muscariler, cigdemler, papatya yapraklari, menekseler, mimosa yapraklari, biberiye, unutma beni, mavi adacayi sisko bambul arisi gordugunuz gibi 1 mm bosluk yok!




Kiraz agacinin dibine ektigim cigdemler guzel yuzlerini gosterdiler burada cogalip yillarca varolacaklar, ne guzel.




mor leylak cicek tomurcuklari artik iyice belirgin.

Cakal erigi cicek acinda bahce faaliyetlerine baslayabilirsiniz, der bahce bilgeleri. Topragin tam anlamiyla isinmasi yani en az 10 derece olmasiyla bahce topragina da usuyen bitkilerin tohumlarini ekebilirsiniz nasil mi anlarsiniz? ya bir toprak termometresiyle ya da leylak ciceklerine bakarak. Leylaklar acmisca toprak hazirdir:)  Bahar faaliyetleri; haril haril tohumlarimi ekiyorum. Bahceye maydanoz, fenk maydanozu, frenk sogani, cosmos, latin cicegi, hodan, turp, kivircik salataliklari, bezelye, bakla, Almanya'dan gelen calendula, pavot de californie, money de papa ektim. Iceriye ise ananas, pembe, noir crime, yesil domates, kandil biberi, reyhan, feslegen, kabak, Datca'dan gelen kuslar icin cekirdekler,  hiyar, kadife, kahkaha, datura, husnuyusuflar vs ekildi.


Tek yillik bir bitkiler arada boyle suprizler yapiyor, kisi sapasaglam geciren bu hodan erkenden ciceklerini acacak:)



biberiyelerin ciceklenme zamani

kadrajda kimler yok?  doga ile benim ektiklerim isbirligi icinde ortaya karisik:) Bu bir "haie" Normandiya'ya ozgu tarlalari veya evleri birbirinden ayiran tumseklere  cali bitkileri ekili hem ruzgari kesiyor hem sinir vazifesi goruyor. Bu tumsek topragini dogaya biraktim ancak ufak mudahalelerimde oluyor tabi:)





gecen senelerde ekilen sumbul soganlarim olmedi, daha az cicek vermesine ragmen guzel kokularindan hic bir sey eksilmedi:)



ilk unutma beni cicekleri, bahceyi isgal ettiklerini rahatlikla soyleyebilirim. topraksiz yerlerde bile ciktilar olsun sikayetci degilim.

cigdemler bu ruby giant cinsi ortadaki laleyi heyecanla bekliyorum!

Siz nasil hazirlaniyorsunuz bahara? neler ektiniz bakalim? Ne telas ne heyecan. Bu telasi babul ve marangoz kara arilarda da gormek mumkun. Kizil gerdanlar ask sarkilari soylemekten yorgun dustu bile, sirada bastankaralar var. Haril haril bebek kuslar icin yuvalar hazirlaniyor. Kargalarda erkencilerden;  dun bir karganin, sahini yyuvasinin erafindan nasil kovduguna sahit oldum aman diyeyim yavrularimiz sozkonusu olunca yirtici kuslardan beter olabiliyoruz:)

9 yorum:

hindiba dedi ki...

Soganli bitkilerin topraktan cikis sirasi da topragin sicakligina bagli diye biliyorum. Ama +10 derecede hareketlenenler hangileriydi unutmusum. Bulursan onlari da ölcü alabilirsin sanirim ek olarak. Doga ile bahcivanin birlikte calistigi bahceleri seviyorum :)) Benim de yapraktan cogalttigim Afrika menekselerim var. Cicek icin sence ne kadar beklemeli?

beste dedi ki...

+10'da cikani bulursan islik çal ;) Kayinvaldemin afrika meneksesi koleksiyonu var! ben cocukken çok populerdi o cicekler cokda kolay cogalirlar. Bilmem kacinci seneleri? bu ciceklenme olayi ilginc, misère denen bir bitkim var susuz kalinca cicekleniyor mesela, bir tur koruma gudusu sanirim tohumlanip turunu devam ettirsin diye hani kurumadan son gayretle! ee senin hazirliklardn bahsetmemissin bloga o zaman ;)

hindiba dedi ki...

Dogru bak. Benim ayni kücücük saksida ekili bir sukkulent ile bir pasa kilici mi ne iste öyle adi olan bir bitkim var. Bu kis ikisi birden ayni anda cicek acmaya basladilar ki ikisi de cok nadir cicek acar bildigim. Biraz ulasmasi zor bir yerindeler pencerenin ve ihmal ettim sanirim bazen sulamayi. Galiba ondan ciceklendiler. +10'da cikani not etmis olabilirim eski defterlerden birine. Bulursam yazarim :) Sacimi kestirdim bugün (ki bahcedeki budama islerine denk gelir :D) bir de ot bahcesi yapmaya karar verdim bu yil, hazirliklar tamam. Bunu mu diyordun? ;)

Unknown dedi ki...

Beste hacklendin mi sen ne oldu? Bu yazidaki fotograflar allak bullak?

beste dedi ki...

Hande'cim bende normal gozukuyor ???

beste dedi ki...

duzelttim tek tek!

Unknown dedi ki...

Şimdi muhteşem işte! Çok özendim bahçene, güzel çiçeklerine... İnsan doğaya yakın olunca daha iyi anlıyor mevsimlerin değiştiğini. Mutluluğun artsın...

bilge ve annesi dedi ki...

Besteciğim güneş ufaktan bize de yüzünü göstermeye başladı ama ufaktan. Ben Leylakları bekliyorum hele bir açsınlar. Gerçi Bilge okul için pamukta fasulye ve nohut çimlendirmeye çalışıyor. Yani senin anlayacağın biz bahara senin güzel bahçenle girip iç geçiriyoruz:))

Blogger Bolat dedi ki...

Beste bu yaban güllerinin hastasıyım ben sırf bu yüzden Channel Egoist diye bir parfüm kullanıyorum bu parfümde Fransanın bir bölgesinde yetişen yaban güllerinden üretiliyormuş :)