2 Temmuz 2012 Pazartesi

Tasli arazide yaptigimiz kare bostan ve sera'dan haberler


Her ne kadar sulama yapmasamda zellikle bu sene yagan ve biktiran yagmurlardan sera icin yagmur suyu biriktiriyorum. Bu is icin bir yagmur olugu ve buyukce bir legen yeterli



Salataliklari tunelden cikardim sicaklik artik yeterli, sumuklubcek ve salyangozlardan kalanlar bize yetiyor


Kare bosatn doldu tasti bile simdiden


sebze kasadinda patates yetistirme denemesi, yapraklari kare  bostandakilere nazaran daha kucuk, bakalim urun farki olacak mi?

 Kare bostanda tirmanan fasulyeleri misir ve ayciceklerinin yanina diktim boylece ayrica sirikla desteklememe gerek kalmayacakti. Pratikte aycicegi soguk ve yagmurlardan minicik kaldi,  misirlarin buyuk cogunlugu oldu ve buyume hizi fasulyelerden yavas oldugu icin yine bambu siriklarla fasulyeleri desteklemek zorunda kaldim. Neler mi var patates, kirmizi yumrular adini unuttum, yer elmasi, sari, yesil kabak, girit kabagi, bal kabagi, altin cilek, misir, fasulyeler, aycicegi, adacayi, latin cicekleri, kadife cicekleri, dereotu, nane ve hiyar cesitleri.
Kuslar için; ta Datça'dan gelen tohumlarla aycicegim canim benim, kenarinda Istanbul'dan gelen fasulyeler

Ahududu

Domates cesitleri pembe, ananas, yesil, iki biber fidesi ve iki patlican fidesi

 Sera yapmak zorundayiz yoksa domatesler kizarmiyor bu iklimde. Sadece geri donusum malzemesi kullanmayi hedefledik. Kare bostan için kullanilan ahsaplar at ciftliginden geldi. Bambular komsunun bahcesinden. Ilk denememizde her yerini naylonla kapatmistik. Saatte 90 km esen ruzgarlarla uctu gitti. Ikinci denemede sadece yanlari kapattik ve bir sicimle bambulara tutturdum. Bu hali dayandi sert ruzgarlara. Domatesler yavas ama guclu bir bicimde buyuyor. Biberler ve patlicanlarin usudugunu gorebiliyorum onlara kesinlikle tamamen kapali sera lazim. Bakalim hasat nasil olacak.




Burasi dibinde kaynagin bulundugu vadi. Bu vadide bir sahin cifti ve yavrulari ile bir baykus ailesi var. Baykuslar cok buyuk ve beyazlar. Arada top seklinde baykus kusmuklari buluyoruz icinde minik fare kemikleri oluyor:)

Kaynak gozukuyor azicik kenarina su nanesi, papirus, gunnera ve benzeri su bitkileri ektim.

5 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Oh şahane!
Sahici orman burası. :))
Bostanın hasatlarını merakla bekliyorum, bir de ahududuyu. :))

acemi blogger dedi ki...

elinize sağlık, çok güzeller imrendim doğrusu. En kısa sürede bol bol hasatlar :)

Pinar dedi ki...

Beste, domates icin bir oneri. Sizin orada ne kadar isler bilmiyorum ama guneye bakan bir tas duvar (isil kutle olarak) onune domateslerini dikersen belki serasiz kizartabilirsin.

beste dedi ki...

Pinarcigim geçen sene denedim o yontemi. Duvar dibi gerçekten sicak oluyor ancak kokleri sicak tutmak icin daha etkili sanirim bir yada iki domates kizartabildim bolca yesil domatesim oldu:)))

UzaktaBirBahce (İstanbul'da bir yabancı) dedi ki...

muhteşem olmuş sebze tarhları bol hasatlar diliyorum bestecim..afiyetle yersiniz umarım.
benim domateslerin boyu nasıl uzadı ama daha domates yok üstünde beceremedim sanırım sebze yetiştirme işini :(