20 Aralık 2010 Pazartesi

6 yillik bakimdan sonra yeniden acilan Paris Buyuk Serasi

Camdan ve metalden yapilmis bir katedrali andiran Paris buyuk serasi 2 haziran 2010'da yeniden acildi. Onceden 2000 cesit bitki yer alirken 300 taen daha eklenmis. Acildigi gunden beri onunden kuyruklar eksik olmuyor. Sera, Botanik Bahce, Dogal Tarih Muzesi (resmi site linki solda bazi fotograflar gormek icin)Herbier (kurutulmus bitkiler muzesi bu arada Istanbul'da da bir ilk yakinlarda acildi), park zoolojik,  gibi binalarin bulundugu koca  Jardin de Plantes parkinda yer aliyor. Yenilenmis sera  4 tematik farkli seralardan olusuyor. Sicaklik tum sene 23 derecede tutuluyormus. Aciklayici panolar, fotograflar, maketler, ses kayitlari ile merak ettiginiz bilgiler bitkielrin yanina eklenmis. Cocuklarin ilgisini cekmek icin kucuk duzeneklerde var.  Birinci bolum, tropik ormanlar, ikinci bolumde çol bitkileri, ucuncu bolumde Yeni Caledonya (cok ozel bitkileriyle dunyaca unlu bir ada) ve nihayetinde son bolum, bitkilerin tarihi ve evrimi. Sera ilk 1734'te krala hediye edilen narenciyeleri Paris'in sogugundan korumak icin yapilmis, sonra yanina yine hediye gelen bir kahve agaci eklenmis. Bu park onceleri kralin tibbi bitkiler bahcesi ve bostaniymis.

Bizde Tropik ormanlar bolumunden baslayalim gezimize;

Kis bahcesi yada Tropik orman serasi

Meyvelerini tanidigimiz ancak agaclari hakkinda hicbir fikrimizin olmadigi muz, kahve, vanilya, karabiber, akaju, palmiyeler, dev egereltiotlari bu kisimda yer aliyor. Agaclarin buyuklugunden etkilenmemek mumkun degil. Simbiotik bir yasam sozkonusu bir cok agac kabugu, dallari baska bitkilere ev sahipligi yapiyor. Her bitki ihtiyacina gore koyu golge yada isiga yerlestirilmis aynen dogal ormanlardaki gibi. Ornegin  épiphytes yada farnsica adiyla "havanin kizlari" daha fazla gunisigi icin agacin yuksek dallarina yerlesmis ancak parazit bir yasam surmuyor, kokleriyle atmosferdeki suyu yakalayarak gul gibi gecinip gidiyormus.
Bu bir palmiye degildir:) dev  egreltiotu turu

kahve agaci

vanilya bitkisi ciceklenme zamanini gormek isterim.

sag alt muz yapraklari

Olusturulan magaralardan tropik ormana bakip kendinizi Tarzan gibi hissedebilirsiniz, uzanan sarmasiklara sarilip atlamak geciyor icimden!



agac govde ve dallarina yerlesmis bitkiler ve cicekleri burada net bir bicimde gorulebiliyor.

dev agac

Epifit'e ornek


suda yetisen bir tur sanirim adi mercimek?

Heliconia cicegi


guzmania cicegi


Arid ve çol bitkileri galerisi

Buradaki kaktuslerin ve sukulentlerin cesitliligi hayrete dusuruyor insani. Sergilenme cok iyi yapilmis suyun azligina yada sicakliktan hizla buharlasmasina gore bitkilerin nasil degisik kokler yada yontemler gelistirip suyu saklama mucadelesi verdigine tanik oluyorsunuz. Kaktuslerin dikenli olmasi uzerinde su tutabilmek icinmis, yada yuvarlanmis dallar suyun akip gitmesini onleme cabasi yaninda gunese daha az alan sunmak ve kendi golgesini yaratmakmis. Sukulentlerin yaprak ve sisman bir topu andiran kokleri su deposu gorevi goruyormus,  yagmurun azligi karsisinda keyiflerini kacirmamak icin bu yontemi gelistirmisler.
solda conophtytum globosum, ustte conophtytum velotinum

 



echinocactus grubu


pleiospilos longibracteatus






Agav daha once bize Pinar aciklamisti agav ve sari sabir farklarini yakinliklarini

Tradescantia pallida cok sevdigim bitkilerin yer aldigi tradescantia grubundan.  kurdele cicegi, minik mavi/mor cicekler acan tradescantia ohiensis kulaga yabanci gelse de o kadar bildiginiz cicekler ki aslinda. Turkce'leri konusunda yardim hic fena olmaz. 

crassula-yesim bitkisi?

Bitkilerin hikayesi serasi

Hayvanlardan once sudan ilk cikanlar bitkiler. Ilk yasayan canlilar bitkiler. Bazilari gunumuze kadar gelmis ve bu serada yerini almislar. Gunumuzun komur yataklarini olusturan karbonifer cag kisminda egreltiotlari ve preller  ilk yerini aliyor onu kozalaklar ve yalanci sagu palmiyesi (cycas) lar izliyor.  Daha sonraki devirlerde bitkilerin uretimi icin ovuller ve tohumlar olusuyor ve nihayetinde cicek ve meyveler. Bu gruba niluferle, zakkum ve karabiberler dahil. Bu bolum halen gelistirilme asamasinda. Oglumun sabri tastigindan hizlandirilmis bir gezi oldu. Oysa yillardir kara yosunu yetistirmeye calisan ben, onlarin dunyada varolan ilk canlilar oldugunu ogrenmenin heyecaniyla daha uzun kalmak isterdim.
 ,

bu bir agac fosili Araucaria bir tur cam agaci



Cordaite fosili

Bir tur egreltiotu
sevgiyi ifade etmenin en guzel yolu

Préles (Equisetum )

Iste hayatin basladigi yer kara yosunlari, likenler

Yeni Kaledonya Serasi

Bu kisim da bitkiler harici sergileme daha fazla. Adaya ait, baska yerde gorulmeyen endemik turler bu kisimda yerine almis. Ozel izinlerle gelen bitkiler yerine alismaya calisiyor,  bazilari halen saksilarda. Yillar icinde en cok gelisecek ve degisecek bolum burasi, adalari disinda bitkilerin gelisimi nasil olacak bakalim. 5 dev ekranda, kuru orman, minik makiler, mangrov, nemli orman ve savan'dan olusan5 farkli ekosisteme evsahipligi yapan adanin bitkileri anlatiliyor. Duvarlarda yerel halkin suslemeleri ilgi cekici bir bolum.

 


 Yeni Kaledonya'da yasayan Kanak'lar bahcecilik isleriyle ugrasan bir insan toplulugu. Doga ve kulturleri arasindaki siki iliskiyi  bahceleri, cicekleri ve sifali bitkileri ile kutsal emanetler ve semboller  arasinda gorebilirsiniz. Igname(yam), taro(golevez), manioc(manyok), tatli patates bahcelerinden eksik olmayan yumrular. Muz ve annona degerli meyveleri. Bahceden toplanan yumrular biraz balik yada etle muz yapragina sarilarak sicak taslarda pisirilir ve geleneksel yemeklerini olusturur.
mimosa pudica harekete duyarli narin yapraklar dokundugunuz anda kapaniyor

bir tur coleus sanirim

Umarim bu minik gezi hosunuza gitmistir.

17 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Bayıldım bayıldım!
Yıllar önce Londra'da Kew Garden'ı gezmiştim. O zaman aldığım keyfi hatırladım. Ahh, yeniden görebilsem!
:))

bilge ve annesi dedi ki...

O kadar muhteşem bir paylaşım olmuş ki, söyleyecek söz bulamıyorum. Tek kelimeyle harika dönüp dönüp fotoğraflara bakıyorum, bayıldım ne diyeyim, çok sağolun

Pinar dedi ki...

Cok guzelmis! Ayrica, bir iki bitkinin adlarini buldum, sevindim!:)

hindiba dedi ki...

Hepsi gayet ilginc. Böyle bir yerde saatlerin nasil gectigini bile anlayamayabilirim. O bitki bence de Crassula. Bu tür dokunmaya duyarli bir mimozaya hep gittigim bir bahce markette rastliyorum, alsam sincap serseme cevirir zavalli bitkiyi kesin :)

Meyvelitepe dedi ki...

Her mevsim bambaşka görünüyordur herhalde, çok güzel.

Pinar dedi ki...

Mimosa pudica ismini bulduklarimdan biriydi!:) Ben ona kustum cicegi diyorum. Bizimkini kediler ve horoz sersem etti. Tohum vermisti. Eger kendini toparlayamazsa o tohumlardan denemeyi dusunuyorum!

Pinar dedi ki...

Ne cok yazdim, kusura bakmayin ama mimosa pudica ile ilgili bir sey daha. Kendisi baklagil ailesinden olup bizim icin ayri bir anlam ifade eder!:)

beste dedi ki...

Ekmekcikiz-Keyiflenmeniz hosuma gitti:) Kew garden'da cok guzelmis...

Bilge ve annesi-Hosuna gitmesine sevindim, cok tesekkurler...

Pinar-Boyle birinin isine yarayinca o kadar keyifleniyorum ki anlatamam:) Hangileriydi bitkiler?

Evren-Aman bastan uayrayim yalniz gitmek lazim:) yoksa bacagindan cekistiren oglusu yada onu oyalamaktan sikilan babasi, bir yandan fotograf bir yandan bilgileri okuyayim derken olmuyor tabi! Ben dogumgunu hediyesi olarak almistim bahcemarketten arkadasimin 5 yasindaki kizina. bir sene itinayla bakmis aslinda ben o kadar bile beklemiyordum. Gecen gun geldi tatildeyken kurumus o kadar uzulmus bana dert yandi.Crassulanin turkcesi icindi soru isareti bazi yerlerde yesim bitkisi demisler ama emin olamadim!

Meyvelitepe-Yazin gittigimde kocaman cicekler vardi ama kalabaliktan girememistim. Dediginiz gibi kesinklikle 4 mevsimi gormek lazim.

Pinar-Ben yazin disarda tuttum pudicayi gayet guzel buyudu ama havalar soguyunca iceri aldim pek toparlanamadi. Cok uzuluyorum haline. Datca ona iyi geli demek ki mor minik cicekleri varmis tohum vermesi ne guzel. Baklagillerden yani azot saglayici ondan degil mi sevmen:)cicekli halinin fotografi varmi? cocuklar cok seviyor bu utangac bitkiyle oynamayi demek ki kedi ve horozlarda:)

Pinar dedi ki...

Beste, Tradescantia pallida da digeriydi. Bizdeki kustumun fotografini cektigimi hatirliyorum ama cok desindim, bulamadim. Internetteki fotograflarina cok benziyordu. Azot baglayiciligi konusunda da haklisin!:)

beste dedi ki...

Turkcesi ne acaba ogrenirsen banada soylermisin? cok sevdigim bir grup o aykiri bitki yapraklari mor:) belki bir mimosa pudica yazisi gelir, tavuklar didiklerken fotograflari filan:)

Kırmızı Şapka dedi ki...

Harika bir gezi :) En son fotoğraftaki bitkiden bende de var, bayılıyorum ona... En çok da ışığı direkt aldığında pembe mora dönmesine bayılıyorum. Çok da dayanıklı bir bitki, hem çok hızlı büyüyor hem de köklendirmeye filan gerek olmadan çıt diye kırıp toprağa daldırdığınızda hemen tutuyor... O kadar seviyorum ki onu işte bütün diğer bitkiler içinde ona methiyeler düzdüm hemen :)

beste dedi ki...

benimde var birkac kokum, hatta iceri alinca yapraklari ve cicekleri iki misli buyudu isiga gore renkleri degisiyor haklisin:) bir coleus yazisida senden mi beklesek acaba?

Tijen dedi ki...

Ben de çok seviyorum botanik bahçelerini. New York'a her gidişimde kardeşimin evine çok yakın olan Brooklyn Botanik Bahçesini en az bir kere ziyaret ediyorum. Her seferinde yepyeni şeyler keşfediyor insan. Ellerine sağlık Beste'ciğim!

A Kadir Bekçi dedi ki...

Gördüklerini,öğrendiklerini bizlerle paylaştığın için çok teşekkürler.Selamlar.

beste dedi ki...

Tijen-Bizi de gezdirirmisin? Brooklyn Botanik Bahcesi'nde:)

Kadir Bey-Benim icin buyuk bir keyif paylasmak, ilgi gosterdiginiz icin ben tesekkur ederim.

hindiba dedi ki...

Kirmizi Sapka,
Yeni baslik resmi de bir harika olmus ayrica. Bu ormanda gezen kizi gittikce daha cok seviyorum :)

elmalı kurabiye dedi ki...

Heliconia çiçeğim var ama bakımı hakkında hiç bilgim yok.tek bildiğim soğanlı olduğu,ve şu an iyice kurumuş haldu saksıda,balkonda duruyor.türkçe bir bilgi bulamadım.