25 Temmuz 2011 Pazartesi

Kapadokya Bolgesi cicekleri

Kapadokya cok iyi bildigim bir bolgedir ama ona hic bu gozle bakmamistim. Iki gunluk ziyaretimiz sirasinda floranin zenginligi karsisinda buyulendim ve gozum baska bir sey gormedi. Botanik kitaplarinda o kadar cok bu bolgeye ozgu bitkinin adi cappadocica olarak geciyor ki volkanlarin olusturdugu bu ozel topraklarda sadece jeolojik olusumlar degil ciceklerde goz kamastirici. 10.000 civari bitkinin 4000 cesidi bu bolgeye ozgu oldugu soyleniyor keske bu konuda daha cok bilgi olsa.  Buyurun beraber gezelim.
Alkanna sp / Havaciva otu, tosbaga otu

onosma isauricum/ emzikotu

pastinaca sativa/ su kerevizi


Helichrysum stoechas/ olmez cicek

Linum hisutum/eflatun cicekli keten otu

salvia officinalis / Akmor adacayi

 Mersin yaylalarini iyi bilen bir arkadasim bunun icinden findik benzeri bir sey ciktigini ve yendigini soyledi ama emin degiliz! Bulut'tan gelen bilgiye gore o bir Echinops Turkce adi icin hala yardim bekliyoruz. Verecegim linkte mavisi var.

Epilobium hirsutum/ Yakiotu

melilotus officinalis/ esek yoncasi



isimlendirmede cok kararsiz kaldigim bir bitki ,sapsarisi benim kendi bahcemde de var , medicago lupulina veya hippocrepis comosa diyecegim ama tuylu olmasi yuzunden supheliyim en cok trifolium aureum'a benziyor ama tuylusu, belki bir bilenden yardim gelir simdilik ucgul deyip gecelim isterseniz!

tavsan kuyrugu gibi insanda sevme istegi uyandiran harika bir bitki tabi bunlar tohumlari, Bilinmeyen II

centaurea /peygamber cicegi  ya lady grey cayi  icine konan cicegin tac yapraklari desem:)

asparagus officinalis/ kuskonmaz oldugunu anlamam uzun zaman aldi yoksa daha yakindan incelerdim!

colutea cilicica/ yabani sinemaki, patlangac 

carduus nutans/ deve dikeni

Nigella Arvensis Linnaeus / Karacaotu, yabani corek otu

son derece dekoratif bir bitki tohumu ve adinin scabiosa stelleta bir cesit uyuz otu oldugunu bize Nilufer fisildadi:)

salvia verbenaca/ demirotumsu adacayi


hypericum perfaratum/ sari kantaron veya binbirdelik otu

juglans regia/ ceviz

glaucium leiocarpum/ sari boynuzlu gelincik


heryere sigabilen asmalar ve saksilar


centaurea solstitialis/ gunes dikeni

verbascum sp/ sigirkuyrugu

Bu bitki botanik kitaplarinda kapadokya bitkisi olarak geciyor omphalodes cappadocica gercegini gorebilmis olmaktan dolayi cok mutluyum ancak teshiste hata mumkun olabilir bir bilen olsa onaylasa...


altea rosea / gulhatmi

xeranthemum annuum / kagit otu Mersin yayalarinda bu ottan supurge yaparlarmis ve cicekler ustunde kalirmis bunu duydugumdan beri cicekli supurge dusluyorum...

silene compacta / yapiskan otu veya nakil otu

tr
anthemis tinctoria/ sari papatya



coronilla varia/ renkli burcak

onobrychis viciifolia/ yonca

malva rotundifolia/ebegumeci


vitis vinifera/ asma Kapadokya baglari olmadan dusunulebilir mi?
67 yasinda bir dede o,  agac olmus asma!

prunus armeniaca/ kayisi

yonca

euphorbia characias wulfenii/ sutlegen

scabiosa caucasica/ uyuzotu

simdi orada olmak vardi...
Iki kafadarin cok basarili Turkiye cicekleri fotograflari ve herbier'si var goz atmak isteyenlere.
Benim gormedigim ama heyecan uyandiran faydali Kapadokya bitkileri icin buraya

19 yorum:

nevin dedi ki...

Sevgili Beste'cigim,

ne kadar guzel cicekler ve nefis fotograflar!!

Gittigin yerlerde ki guzellikleri bizimle paylasmaya devam!! Ben de hayatimin kisacik bir doneminde Kapadokya'da yasamistim. Gercekten Buyulu bir yerdir orasi..

maceraci arkadasin :)

hindiba dedi ki...

Harika! Ben de artik etrafima bu gözle bakiyorum. Hatta beyanat veren amca ve teyzelerin fotograflarindak dekor olsun diye arkaya konmus bitkilere bakiyorum, adi sani ne, saglikli mi, mutlu mu diye :)

Melilotus officinalis'in cicekleri benim bildigim kadariyla sari. Melilotus alba olmasin fotograftaki? Bugünlerde hazirladigim bir yazidan dolayi odur gibi geldi. Ama o zaman da geri plandaki yapraklar onun degil.

hindiba dedi ki...

Bu arada bilinmeyen III'ü de cocuklugumdan animsiyorum ben. toka yapardik biz onunla. ne oldugunu buldugunda ben de cok mutlu olacagim :)

Pinar dedi ki...

Ne kadar cok bilmedigim bitki var! Sagolasin Beste. Sayende ogreniyorum. Bu arada Bilinmeyen III beni de cocukluguma goturdu!:)

Senden bir ricam olacak. Eger hala oralardaysan ve yoluna cikarsa colutea cilicica/ yabani sinameki/patlangacin tohumlarindan benim icin toplar misin? Baklagil ailesinden cali listemde patlangac vardi. Buradaki fidanliklara sormustuk. Senin karsina cikmis. Tohum kapsulleri cicek gibi, ne kadar guzelmis!:)

Iyi tatiller.

Adsız dedi ki...

Nevincim-Evet buyulu bir yer bikmadan seyredilecek cok sey var hele dogasi, bitkileri, ciekleri, kokulari, gun batimi belki bir gun beraber gideriz:)

Evren-Gozumuz bitkiler disinda baska birsey gormemeye baslayacak yakinda ama cok heyecanli en bildigimi sandigim koseden bile bazen yeni bir bas boynunu uzatiyor:) alba beyaz bu cok hos bir eflatundu. cok rengi var ve uzerine yazilar yazilacak kadar onemli bir bitki gercekten, bekliyorum heyecanla! ben bir daha goz atayim bakalim. Aaa o guzel tohumlari biliyorsun demek cicegini hatirlayabiliyormusun ne renkti ?

Pinar-Sadece iki gun kalabildim coktan kendi koyume dondum bile aklima da gelmedi degil tohum almak ama malesef! hemde o kadar cok vardi ki. Bu baklagil ailesi inanilmaz ama nerdeyse dunyayi ele gecirecekler gerci fenada olmaz! Patlangac adi tohum kapsullerinden esinlenmis sanirim pat pat patlatilabiliyordu:)Bitkilerin hepsini bilmeye ahir omrum yetmeyecek ama en azinda ust ailelere biraz vakif olabildim gibi baklagiller, turnagagasigiller vsvs Beste

Adsız dedi ki...

Evren haklisin melilotus officinalis sari olan alba beyaz olan o zaman aklima soyle birsey geliyor bu eflatundu eminim. Belki bu bolgeye ozgu bir turdur ve ben kesfetmisimdir adinida hemen melilotus bestevrenicus koyarim:)))))

hindiba dedi ki...

:) Hic de fena olmazdi ama Melilotus'lar her zaman üc yaprakli oluyormus. Bu baska bir sey, cünkü karsilikli yapraklari var. Bir baska Onobrychis vicifolia olmasin?

Ayse Seshadri dedi ki...

Harika Beste! Urgup'u hic boyutu ile dusunmemistim. Cok guzel bir calisma olmus.. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

sari papatya resmine bakarsan eflatun ve uc yaprakli melilotusu rahatca secebilirsin ona orada eflatun yonca diyorlar! altlara dogru iki ayri fotografta onobrychis vicifolia fotograflari var pembe ciceklerin icinde mor damarlar var bu yonuyle ve ciceklerinin farkliligiyla eflatun yoncadan ayriliyor. malesef elimde baska fotograf yok yapraklarindan emin olabileyim supheli olarak kalacak simdilik kendileri...

Ayse-Begenmene sevindim tekrar tekrar gidilesi bir bolge Kapadokya zenginlikleri bitmez.

Pinar-Istersen kokulu supurge otu tohumlari var yine baklagiller ailesinden ve cicekleri cok benziyor ustelik mis kokulu :))
beste

Bulut Aslan dedi ki...

Merhaba, dogakesif'in sessiz takipcilerindenim. cok bilgileniyorum sayenizde. bu kapadokya yazisi sahane olmus. bilinmeyenlerden I'ncisini, ingiliz bahcelerinde sik kullanilan bir turu ben de merak ederdim, arastirdim. su ture yakin gibi duruyor:
http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/plant_finder/plant_pages/7607.shtml
gundelik kullanim adi olarak "globe thistle" adi yakismis :) isin hos tarafi acitacak gibi duran bu dikenin topundaki kuresel dagilmis igneler aslinda yumusacik.

Nilüfer Orhan dedi ki...

Selam, blogunuzu eşimin tavsiyesi ile görmüş ve okumaya başlamıştım. Bilinmeyen III bir Scabiosa türünün olgunlamış meyvelerine ait. Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Ki bir de yaz mevsiminde gittiniz. Baharda gideydiniz kimbilir daha ne çiçekler, bitkiler görecektiniz. Adı olmayan o dikenli bitki "boğa dikeni" mi ki?

Adsız dedi ki...

Nilufer-Hosgeldin ne iyi ettin not biraktin Evren ve Pinar'in cocukluk tac'larinin adini ogrendik boylece. Baktim evet scabiosa stellata tohum kesesi olarak geciyor.Cok tesekkurler verdigin bilgi icin
http://www.google.fr/search?hl=fr&rlz=1R2RNTN_frFR353&q=scabiosa+stellata+paper+moon&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&biw=1600&bih=824&wrapid=tlif131205309615110&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi
beste

Adsız dedi ki...

birde Turkce adi uyuz otu diyorlar sanirim! kotu bir ismi var ama...

Tijen'cim hemen Mutfakta yabana baktim orada var boga dikeni. Tek dusuncem bu top gibi tohumlarin etrafinda diken olmamasi o yuzden emin olamadim bir turlu!

hindiba dedi ki...

Scabiosa! Hic unutmayacagim seni :)
Tesekkürler Nilüfer :)

beste dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
MAVİ TUTKU dedi ki...

Harika..Süper bayıldım fotoğraflara.
Bir çoğunu tanıyorum ama bazıları değişik geldi gerçekten.
Zaten merak edip görmediğim yerlerdendi, iyice merak ettim.

Adsız dedi ki...

ompalodes cappadocica diye adlandırdığınız. Büyük bir olasılıkla ONOSMA- yani emzik otu olması lazım. Çünkü yaprakları çok farklı. Onosma ve alcanna tinctorianın yapraklarına benziyor.
Nafiz YILMAZ

beste dedi ki...

Nafiz bey-hayir emzik otu degil yukarida baska emzik otu fotograflari var cicekleri cok farkli ikisinin. Alkanna tinctoria'nin yapraklari farkli ve cicegin ortasindaki gozu sari, siyah o yuzden o da degil. Omphalodes'in yapraklari daha buyukce o yuzden emin olamiyorum bu bitkiden...