19 Eylül 2011 Pazartesi

çakal erigi, yabani erik/ Prunus spinosa L.



Minik yaprakli ve boyu 1 ile 3 metre arasi degisen ve genellikle çit bitkisi olarak dikilen bir supriz agaccigim ben. Genc dallarimin uzerinde tuyler olmasi sizi yaniltmasin yaslandikca rengi koyulasir ve parlaklasir. Iskandinavya'dan Kuzey Afrika'ya oradan ortadoguya kadar uzanirim. Gunesli daglarida severim ama tarla kenarlarinda, patikalarda cikarim cit bitkisi olarak terkedilmis baglari ozellikle severim. Erkenciyim ben daha kis bitmeden mart ortasi dantel gibi beyaz ciceklerimi yapraklarimdan once acarim. Cevremdeli agaclar ciplaktir daha, kiskanirlar beni.


Yazi yesil eriklerimle geciririm. Agustos ortasindan itibaren mavimsi siyah renge donerim uzerimde ayni uzumlerde oldugu gibi sis olusmussa olgunlastim demektir ama ha ha rengim sizi yaniltmasin halen kekremsi tadim vardir ve beni zor yersiniz.

Iyice kivamimi bulmam icin don yemem lazim iste o zaman sekerlenirim ayni yan komsum musmula gibi don beni kendime getirir. Kisin etraftaki agaclar da ne yaprak ne yemis kalmisken ben gururla direnirim.  


Meraklilarim beni daha don yemeden once toplar ve ayni zeytin gibi salamuraya yatirir. 3 hafta sonra cerez yada meze niyetine yer. Bazi sabirsizlarinda recel yapmaya kalkistigini duydum hatta yaz sicak gecdi olmadi ben dondurucuya koyarim diye hilelere basvururlar. Gercekten sabredenler ilk  donlardan sonra beni recele donustururler. Tartimi yaparlar.  En sabirlilar ise iksir niyetine patxaran yaparlar. Bir avuc erik 1 litrelik siseye koyup uzerine 750 ml votka eklenir ve karanlik bir yerde 6 ay saklanir. Bu sure sonunda rengi guzellesen patxaran suzulur ve arzuya gore seker ilave edilir. Yemeklerden sonra bir minik bardak hazma yardimci olmasi icin icilir.
 


Yaklasik 35 kus cesidi meyvelerimi yemeye bayilir yalniz onlar mi kucuk memeliler mesela tilkiler istahla atistirir eriklerimi. Ciceklerim nektarindan faydalanir arilar. Dallarima yerlesen bazi larvalarda kuslarin beslenme cantasi gibidir. Beni seven pekcoktur kisacasi...


2 yorum:

ibrahim-BURSA dedi ki...

Çok güzel anlatmışsınız.
Bugün reçelini yaptık,harika bir şey oldu.

Adsız dedi ki...

En guzel zamani ekim ayidir, ben genelde yilbasi icin toplarim, yeni yilda hazir olsun diye. Alkollu ic ki yaparim, yeni yilda harika bir tat.
Yarim kilo cakal erigi , yarim kilo seker, 1 litre gin .
cakal erigini catalla deldikten sonra bir siseye al ve uzerine seker ve gini elke , tam 3 ay beklet , bu arada her gun siseyi alt ust ederekten salla ki seker erisin ve beklet , tam yeni yil zamani tonik yada meyve duyu ile karistir ve ikram et , nefis bir karisim xx