5 Eylül 2011 Pazartesi

Cortinarius Violaceus, Mor Mantar

Agustos ayindan itibaren orman gezilerimiz tekrar basladi. Orman su aralar cok comert, yemek icin findik, bogurtlen, murver meyvesi, oyun icin mese palamudu, liken, kayin meyvesi toplama zamani.  Ah mantarlar, mantar aski. Amac yenilecek mantar aramaktan cok,  fotografi cekilecek, mantar dagarcigimizi zenginlestirecek turler. Oglum bu kesiflerden cok hoslaniyor,  hem mantarlari tanimaya basliyor hemde bazi mantarlarin icinde orman cinlerinin yasadigina inaniyor ve her seferinde bir tane gorebilmeyi umut ediyor. Benim icin her mantar doganin bir harikasi. Mantarlar tahminimizden daha cok yasamizda yer aliyor aslinda. Mantarlar olmasa ne ekmek mayalanmasi, ne sararplarin fermantasyonu ne de guzelim peynirler ortada olurdu. Bugun sizi mavi/ mor sevenleri tatmin edecek bir tur ile tanistirmak istiyorum.
2011 hasadi
Cortinarius Violaceus, mor mantar, fransizca cortinaire violet. Carpici rengiyle bir kere gordugunuzde unutmayacaginiz mantarlardan biri o.  Sapkasinin capi 5/15 cm  arasidir. Boyu 8/12 cm bulur. Govdesi, lamelleri ayni renktedir. Yaslandikca sapka rengi acilir. kayin, mese agaclarina yakin karsilasabilirsiniz onunla. Rengi mavimsi siyah, mor tonlarinda gidip gelir. Sapin koku yumrumsudur. sapin icide ayni renktir. Yenilmesi onerilmez.
2011


2010 hasadi

2010 hasadi

ihtiyarladikca lameller kahverengilesir.
Tanimasi kolaysa olsada baska turlerle karistirma ihtimaliniz var ilk baslarda. Laccaria amethystina yada lepista nuda ile karistirmaniz ihtimaldir. Spor kulturu alinirsa pas rengi sporlar biraktigi gorulur. En yakin zamanda tanismaniz dilegiyle...

2 yorum:

GÜVEN SERİN dedi ki...

Güzel ve bereketli bir gezi. Ama sepet dolmamış. :))

pelinpembesi dedi ki...

o sepet ne güzel dolmuş öyle :)