7 Ekim 2016 Cuma

Hindiba kahvesi nasıl yapılır ? Bitkilerin enerjileri

Bitkinin sapi ve yapraklari, yapraklar sarmal dizilisli ve sapa sariliyor
tohumlar




tomurcuklar
kara hindiba
Sevgili Hindiba bitkisinin çiçek kurulu, yapraklari, tomurcuk ve tohumlarinin ayrintili fotograflari yukarida. Mavi guzelim çiçegi, aslinda birden fazla çiçekten olusuyor hani o seviyor sevmiyor diye kopardiginiz her parca bir çiçek :)  Benim gibi dogadan bitkileri toplayip yiyorsaniz mevsim donusumlerine dikkat etmekte fayda var. Sonbahar bitkinin enerjisinin koklere indigi mevsimdir. Bu mevsimde daha çok kokler tuketilir zaten ilkbaharin çitir tazeliginden eser kalmamis yapraklar kartlasmis ve acilasmistir.  Bu mevsimin iki nefis koku hindiba ve kara hindiba bitkisidir. Ikisi de kazik koktur o yuzden etrafinin iyice açip bir biçak yardimiyla çikarmaniz gerekir. Faydalarini yazmayacagim sanirim herkes biliyor. Enerji kokteyken bizde faydalanalim ve kisin soguklarina hazirlanalim.

  
Koklerini çikardigimiz bitkilerin taze yapraklarini pisirmek uzere bir kenara ayirip kartlari komposta yollayalim. Kokleri bir firça (dis fircasi vs) ile, suyun içinde iyice temizlenene kadar firçalayin. Cikarip kurulayin. Biçakla yuvarlak dilimler halinde kesin, sonra onlari minik kupler haline getirin. Temsili fotograf yukarida. Firin tepsisine yayip 150 derece firinda kahve gibi kavurun çok kavrulmasi gerekmiyor fotografa bakiniz yaklasik 30 dk civari. Akabinde bir iki gun disarida birakip iyice kurumalarini saglayin. Kahve degirmeni ile ogutun. Bir fincana bir tatli kasigi hindiba tozu , bu miktar arzuya gore azaltip çogaltilabilir olarak hesaplayip uzerine sicak su dokun, 5/10 dk arasi demlensin, suzun ve afiyetle için. Karamelli kahve tadinda ve renginde vitamin ve mineral dolu saglik iksirinden vazgeçemeyeceksiniz.  Hindiba gibi kara hindibadan da kahve yapilabilir. Veya kara hindiba koklerini çorbalara, purelere katabilirsiniz.


6 yorum:

baykusvebalkabagi dedi ki...

Teşekkürler. Hemen defterime yazıyorum.

Blogger Bolat dedi ki...

Öyle bir şehirde yaşıyoruz ki blog içimi açtı, yeşil, yeşil...

Unknown dedi ki...

Nekadar güzel. Ben ressamım ve doğal boya üretmek isterim.

Adsız dedi ki...

Hindiba denilene göre karaciğere iyi geliyormuş. Ama kökümü, yaprağımı, çiçeğimi, yoksa hepsi mi? Bu konuda bilginiz varsa cevaplarsanız sevinirim.

NERİ dedi ki...

Harika bir bilgi öğrendim.Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Mavi çicek açanlar çok yıllik galiba. Kuru bir dal halindeydiler. Ben köklerini toplayamamıştım. Yagmurlardan sonra geçen hafta yapraklanmışlar. Biraz yaprak topladım.