18 Nisan 2017 Salı

Dogal boyama atolyeleri Mayis 2017 Istanbul



Kainatın tüm çiçekleri
Bitkilerle baskı /Ecoprint uygulama atölyesi  –Beste Pekoz Bonnard
Ecoprint bitkilerdeki boyar maddelerin direk kumaşa basılması yöntemidir. Bitkilerin boyar madde içeriği birden fazla değişkene bağlı olduğu ve hiç bir yaprak çiçek tıpatıp birbirine benzemediği için eşsiz ürünler yaratmak mümkündür. Dünyada, son yıllarda ecoprint yöntemi ile çalışan tekstil sanatçılarının sayısında hızla artmaktadır.
Bu çalışamada Istanbul florasında olan bitkiler, çiçekler ve Bestenin bohçasından çıkan bitkilerle baskı yapacağız. Pamuk,keten vb bitkisel lifler ve yün,ipek vb hayvansal lifler üzerinde denemeler yapacağız.
Bu atölyede biraz bitkisel doğal boyamayı, doğal boyama tarihi, kumaş lifleri ve ona uygun  mordan çeşitleri ve tekniklerini anlatacağım. Hangi bitkilerle baskı yapabileceğimizi ve hangi tip mordan kullanmamız gerektiğini öğreneceğiz.
Bu kursun sonunda ecoprinti evde kendiniz yapabilir hale geleceksiniz. Kursta teknik bilgi yanında uygulama da yaparak öğrendiklerinizi  pekiştirebileceksiniz.
Tüm bunları çiçeklerle ve sanat eserleri ile bezenmiş baskı sanatçısı Ahu Ozkarahan atölyesinde yapacağız.
Doğal boyama sadece bitkilerle değil böcekler, deniz kabukları, toprak ve minerallerle de yapılmaktadır. Bitkisel boyamada kullanılan birçok bitki aynı zamanda şifalı olup, tıbbi olarak da kullanılmaktadır. Bitkilerin bir kısmı antimikrobiyal, antibakteriyel ve antifungal  özelliklere sahiptir. Tekstil materyeleri geniş yüzey alanı ve nem tutucu özelliğiyle mikropların üremesi için keyifli ortamlar yaratır. Suni boyalar ve malzemeler alerjilere ve çesitli hastalıklara  yol açmaktadir. Bitkisel boyalar  ise mikropların gelişmesini engellemektedir.  
Bitkilerle doğal boyama insan ve çevre dostu olup sürdürülebilirdir. Doğal boyama ustaları ve sanatçıları geri dönüşüme öncelik tanır ve doğanın sonsuz renk skalasını kumaşlara işlemek için yine doğayla iş birliği yapar. Ecoprint/bitkilerle baskı yapan için aşktır. Her aşamasında bitkilerle elele olmak doğal boyama bitkileri bahçesi oluşturmak mevsim dönümlerini takibe ve bitkilerin dilini öğrenmeye ilk adımdır Atolyelerime daha önce katılanlara veya birden fazla kurs katılımcılarına veya online kurs alanlara indirim yapılacaktır.
Haydi bu keşfe sizde katılın.
Beste Pekoz Bonnard



Kainatın tüm renklerine yolculuk
Bitkilerle temel doğal boyama yapımı ve uygulama atölyesi  –Beste Pekoz Bonnard
 Bu çalışmada bitkilerin içinde saklı renklerin peşine düşeceğiz. Turkiye florasinda mevcut ve Bestenin bohçasından çıkan bitkilerle boya elde edeceğiz. Pamuk,keten gibi bitkisel lifler ve yün,ipek gibi hayvansal lifleri boyayacağız.
Bu atölyede bitkisel doğal boyamayı, tarihini, kumaş, ip lifleri, mordan çeşitleri ve tekniklerini ; boya yapimi ve kumasa sabitlemeyi, renk elde edebileceğimiz bitkileri ve toplanabilme zamanlarını, kök, yaprak, çiçek kısımlarının ayrı ayrı kullanımını öğreneceksiniz.
Bu kursun sonunda doğal boyamayı evde kendiniz yapabilir hale geleceksiniz. Kursta teknik bilgi yanında uygulama da yaparak öğrendiklerinizi  pekiştirebileceksiniz.
Bitkilerden yiyecek, giyecek, barınma malzemesi ve boya yapımı insanlık tarihi kadar eskidir. Yazının keşfi ile birlikte bitkisel kaynaklı boya yapımının MÖ 5000 yıllarında başladığı tahmin ediliyor. İlk Mordan MÖ 2000 yilinda  Hindistan’da  kullanılmış ve Çin, Mısır doğal boyama üretiminde başı çekmiştir.  Anadolu’da Hititler döneminde bitkisel boya kullanılmaya başlamıştır. Türk kırmızısı bir zamanlar dünyaca ünlü iken 19 yüzyıldan itibaren ucuz sentetik boya kullanımı başlamış ve dogal boyama unutulmustur.
Doğal boyama sadece bitkilerle değil böcekler, deniz kabukları, toprak ve minerallerle de yapılmaktadır.
Bitkisel boyamada kullanılan birçok bitki aynı zamanda şifalı olup, tıbbi olarak da kullanılmaktadır. Bitkilerin bir kısmı antimikrobiyal, antibakteriyel ve antifungal  özelliklere sahiptir. Tekstil materyeleri geniş yüzey alanı ve nem tutucu özelliğiyle mikropların üremesi için keyifli ortamlar yaratır. Suni boyalar ve malzemeler alerjilere ve çesitli hastalıklara  yol açmaktadir. Bitkisel boyalar  ise mikropların gelişmesini engellemektedir.  
Bitkilerle doğal boyama insan ve çevre dostu olup sürdürülebilirdir. Doğal boyama ustaları ve sanatçıları geri dönüşüme öncelik tanır ve doğanın sonsuz renk skalasını kumaşlara işlemek için yine doğayla iş birliği yapar. Doğal boyama yapan için aşktır. Her aşamasında bitkilerle elele olmak doğal boyama bitkileri bahçesi oluşturmak mevsim dönümlerini takibe ve bitkilerin dilini öğrenmeye ilk adımdır. Atolyelerime daha önce katılanlara veya online kurs alanlara veya birden fazla kursa katilanlara indirim yapılacaktır.
Haydi bu keşfe sizde katılın.

Atolyeler
1- 6/7 Mayis Permakamp link için tiklayiniz.  
2-20/21 Mayis Ahu Karahan Creartive Istanbul atolye Caddebostan 

1 yorum: